Friday, June 21, 2013

Mee Jawa

Kali ini kami akan berkongsi resepi mee jawa.. ngeh ngeh ngeh... Ni satu lagi makanan kegemaran hubby. Ingat tak paste laksa katong? kita guna je paste tu kasi jadi kuah mee jawa. Saya guna dlm 1/3 dari yg buat laksa dulu. kalau baru nak buat from scratch, buat lebih dan frozen.. So, dah boleh guna utk 2 resepi.. Hihihi

Untuk laksa katong, kita masukkan santan untuk kuah, tapi untuk mee jawa, kita masukkan mash ubi keledek and air.

So, rebus dulu 1kg keledek sehingga masak, kemudian blander dgn air dan tapis. Tumis sedikit bawang bersama star anise, kayu manis dan paste laksa katong, apabila dah naik bau, masukkan mash keledek tadi. Tambah air ikut kepekatan yg anda suka. masak sehingga mendidih. Siap..

Bland dan tapis keledek yg telah direbus
Tumis paste bersama sedikit bawang besar, star anis dan kayu manis.

Garam dan gula secukupnya. Masukkan air ikut kepekatan yg anda suka
Bahan2 utk letak semasa mkn:
Daun sup
Cili merah
Sawi celur
Taugeh
Tauhu goreng, cekodok sayur dan di potong
Bawang goreng
Telur rebus - kami variasi dgn telur puyuh fresh from reban :)
Daging rebus dan di potong nipis
Limau nipis utk yg suka sedikit masam
Yammehh!!



No comments:

Post a Comment