Wednesday, July 3, 2013

Restaurant Food 2 - Sushi

Sekeluarga hantu sushi.. Dlm seminggu mesti pergi mkn sushi.. Kalau tak mkn kat luar, tapaw mkn kat rumah.. Sbb area shah alam tak de restaurant japanese.. Eh ada.. Tapi bukan sushi... More on teppanyaki.. So, selalu pergi Klang area, kadang2 sampai PJ. Klang area pergi centro or bukit tinggi.. So, bila pindah.. Centro tu dkt banget.. Memang pengunjung regular la.. Tapi rupanya panas tak hingga ke ptg, tak lama lepas tu tutup pulak sushi king kat centro tu.. Hmmm.. Takpe takpe.. Kita bukak kedai sushi kat rumah sendiri.. Hehehe



Ni supply2 yg diperlukan utk buat sushi sendiri.. Set creative sushi tu tak perlu.. Saya pon tak tau guna lagi.. Hehehe.. Saya guna bamboo mat je nak gulung buat maki tu.. 

1. Sushi rice
2. Rice vineger
3. Seewead
4. Soysouce
5. Wasabi
6. Japanese mayonese
7. Sushi filling.. Ikut suka. Saya selalu buat cucumber, crab stick, tuna and salmon.

Buat sushi senang je, ikut saja instruction pada brg2 tadi. 


Masak nasi dgn air 1:1.3 kalau ikut beras Nishiki tu..


Bila nasi dah masak, masukkan vineger, ikut sukatan pada product. Ada vineger yg belum dicampur dgn gula dan ada yg dah di campur. Ikut arahan. Gaul nasi dan at the same time kena kipas. What i do is gaul nasi bawah kipas dgn full swingg.. Hahaha.. 

Lepas tu boleh lah buat sushi.. Kalau tak tau gulung maki, boleh guna set kreative sushi tu.. Hehehe..

Maki

Salmon sushi and sashimi..

Tadda...  Yg mcm sandwich tu.. I guna tupperware as mould.. Letak nasi..seaweed, filling , seaweed then nasi. Tekan sehingga padat dan potong. 

Or Picnic version with sushi.. ;)



No comments:

Post a Comment