Saturday, September 21, 2013

DIY Penyidai

Tempat penyidai luar rumah selalu berebut ngan ayam 4 ekor ni. Kononnya mak ayam2 ni adalah ayam hutan. Tak nak percaya, tapi bila tgk kan behaviour diorg ni.. Memang sah la baka ayam hutan. Dulu pembantu selalu jaga ayam2 ni.. Tapi sbb kan kami ni, kdg2 tak de kat rumah time ayam2 ni masuk reban. Balik lambat. So, bila dah sampai rumah, depa dah sedap tido kat penyidai. Kalau time mood ok, tangkap la sekor2 masukkan dlm reban. Tapi kdg2 dah penat sgt, biaq pi la.. Ada masalah ke dia tido penyidai? Hehehe tak de masalah.. Cuma besoknya taik ayam penuh bawah penyidai tu.. So, kdg2 nak basuh bawah penyidai ni yg masalahnya.. Masalah mood la apa lagi... Hehehe

So, i wish i could have 1 penyidai dlm rumah... Atau mobile penyidai yg i can sidai wherever i want. Whenever i want. Ikut situasi.. And bila i tak nak sidai, i can keep elok2 kat stor ke, bawah katil ke.. Mana2 lah asalkan boleh get rid from my eyes.

Ptg tu kami jln jusco, look for sofa kusyen. One of our friend bagi kami sofa, tapi kusyennye dia dah bagi kat someone else. So, we decided utk tgkkan penyidai yg i nak ni.. Kalau ada yg berkenan, tak perlu la nak DIY. Dlm hati.. I dont think i tak berkenan kat penyidai tu.. Yg i tak berkenan is the price dia tu... 

Dipendekkan cerita... Kusyen tak de berkenan(mahal dan tak sesuai, nanti story kemudian), penyidai paling murah berharga rm38++.. Bila tgk i gelak je.. With the price yg mahal tu.. You get the penyidai sama tinggi ngan faiz and lebar dia boleh sidai dlm 10 hanger baju. Lebih baik i tarik tali rafia from grill tingkap to another grill tingkap in my house. Let's go home.

Sampai rumah sit down with hubby, bukak chalk pad and buat drawing... 


"Kita buat penyidai mcm ni je lah.. All the part boleh bukak and pasang. Senang simpan"

Hubby terus keluar and balik with pvc pipe. Siap potong with the ukuran yg nak. Kedai hardware akan bagi free service utk potong2 ni.So, tak yah nak keluarkan gergaji mahupon peluh jantan. hehehe.. Terus pasang. Cost RM22 shj. You will get penyidai yg tinggi boleh lepas utk sidai baju2 pjg dan sidaian yg lebih pjg. Semua part boleh bukak balik senang utk disimpan. Utk pasang pon mcm puzzle sahaja. Boleh exercise minda semasa memasang.. Hehehe


Inilah dia.. Terus basuh baju and sidai.. Hehehe.. 


One more to share here.. Kalau ada baby and guna buaian.. Amat sesuai to convert to penyidai semasa baby tak guna buai.. Tak nampak pon mcm buaian.. Dpt 2 layer lagi... Hehehe

Oh.. Forget to say.. Kechiing!! Keching!!! ;)