Saturday, September 28, 2013

Kek Pisang 2 in 1

Pisang tak berbuah dua kali. Tapi resepi pisang ni boleh guna utk 2 jenis kuih. Terima kasih resepi2 kat internet that i can find in google or pinterest.. Normally utk cari resepi, i will open all the resepi yg berkaitan. Read all of them and choose the best recipe, tak pon yg paling simple sbb nak jimat kos atau nak resepi yg kena dgn bhn2 yg i have only. Ataupon i will mix and match sana sini and create my own resepi.. I plan to put the link for the recipe yg i amik kat mana.. Ye la itu hak diorg kan.. Tak jumpa pulak tempat nak masukkan link dlm ipad apps ni.. Tak sama mcm pc.. When i have time i will update the link mana i refer resepi ni.. Tapi biasanya.. Resepi yg i masukkan kat sini i dah modified sikit dari resepi yg i refer tu..

Utk resepi kali ini, i made kek pisang kukus and also muffin kek pisang. Lebihan pisang from yg i rebus hari tu.. Ingat nak goreng or buat pengat pisang letak jackfruit and sagu.. Or pisang sira.. Tapi di tangguh2 dah benyek dah semua pisang tu.. 

Byk juga kegunaan pisang benyek ni.. From my surfing kat internet nak cari resepi yg bersesuain nak habiskan pisang ni. Kita boleh buat kek pisang, apam pisang, lempeng pisang, lepat pisang,ice cream dan mcm2 lagi.

Yg ice cream tu, very healthy.. Bland pisang bersama almond milk( kat resepi tu la, but i think susu biasa pon boleh), sugar and some fresh strawbery. Pastu bekukan. Kira pisang ni pengganti fat utk ice cream tu and tekstur dia yg likat. I pasti sedap. Tapi tak terasa nak buat sebb mcm almond milk tu tak best pulak nak ganti ngan susu biasa. Mana nak cari almond milk ni? Tapi from this recipe i think still can modified.. Boleh je tarukkan almond chunk dlm ice cream tu kan.. And lagi sedap kalau campur sikit ngan caramel. Tak pon taruk je peanut butter lady's choice tu.. Jadik je..

Udah2 dgn bayangan ice cream tu.. Kita terus ke resepi mudah nak buat kek pisang kukus ngan muffin ni..

Resepi 2 in 1 kek pisang.

10 biji pisang masak size sederhana / nak nak penuh blander. ( jgn sampai tak le bland sudah)
100g gula - i use gula perang( dlm resepi asal letak 200g, i modified to 150g but still sweet. I think 100g will be ok.. Maybe jugak bergantng pada jenis pisang)
2 biji telur
100ml minyak masak - i use olive oil
<<bland semua bhn di atas>>
200g tepung 
1 sudu mkn soda bikarbonat
<<ayak tepung bersama soda bikarbonate>>

Campur je bhn bland dgn tepung. Kacau hingga sebati.


Dalam gambar ni i masukkan sedikit pisang yg lenyek. Saja nak dptkan pisang yg ketul2 dlm kek nanti.

Bakar or kukus. Ikut selera.


I bakar utk bite size mufffin


Hanya bekas pie ni je yg ada kat rumah buat masa ni.. Kalau ikutkan hati lagi besar bekas lagi ok asal cepat siap.. Jgn guna besen sudah.. Hihihi

Hasilnya..


Boys in the house suka ni.. Masak je habis.. Masak je habis.. Mkn sambil berebut.


Yg ni sgt lembut dan moist. Boys dlm rumah ni tak suka sgt yg kukus ni.. So i bring some to offc the next day share with my colleagu for breakfast and tea.

 I rasa kalau letak topping pon sedap ni.. Atau kek yg panas2 ni mkn with vanilla icecream dgn choc top.. Yummm.. Nak traditional way.. Mkn ngan kelapa parut.. Hahaha.. Mcm2 :)





No comments:

Post a Comment