Tuesday, November 18, 2014

Frozen Sambal Nasi Kerabu

Hari ni nak siapkan nasi kerabu utk esok atas request geng2 lunch kat opis. Nak buat farewell tapi tak nak keluar. Ada pulak geng lunch tgh preggy dan tgh suka mkn nasi kerabu especially sambal nasi kerabu tu. So sambal dah siap and buat lebih dgn sengaja supaya leh simpan frozen utk mkn di lain hari. Jimat masa memasak. 

Sambal ni memang tahan lama kalau simpan frozen. Goreng dulu sekejap kat atas dapur utk buang acces2 air tu, supaya lagi tahan lama. Simple dan basic org2 tua selalu buat rendang ke, pape lah utk thn lebih lama, masak sampai kering. Sama juga dgn sambal nasi kerabu, goreng sekejap dgn api perlahan, dah panas sekata leh la angkat. Biarkan sejuk dan simpan dalam freezer.


Goreng sekejap dlm 5 minit di atas api perlahan


Biarkan sejuk


Simpan dalam freezer. Bila nak guna, keluarkan dan panaskan terlebih dahulu.


No comments:

Post a Comment