Saturday, November 22, 2014

Sambal Lado

Just nak share resepi ringkas turun temurun ni.. I think sgt berguna. It one way to prepare makanan jeruk. Lagi lama lagi sedap. Org tua2 memang mahir dlm bab2 menyediakan makanan supaya thn lama sbb dulu2 tak de peti ais.

Bahan-bahan:


Cili kampung merah
Cuka
Gula
Garam

Cara-cara:


Buangkan tangkai dan bersihkan. Selawat ke atas nabi. Toskan. Campak semua ke dalm blender dan blender 7 saat sahaja. Sbb kita tak nak dia jadi terlalu hancur. Eh eh.. Terlupa ambik gambar. Tgk2 dah siap and dah masuk dlm botol. Sekejap je kan. Pastu simpan dlm peti ais. Kalau mkn sejurus blend, pedas dia amat sgt dan bau cili yg kuat. Selepas sehari lebih baik. Lagi lama lagi sedap.



Setelah pikir2, kami decide utk jadikan satu product dari RPB. So this is one of Rumah Pinggir Bandar product. Sesiapa yg berminat dan tak sempat nak buat boleh la order dari kami. Boleh COD area shah alam dan klang sahaja. 

Butir2 lanjut boleh lihat di page Homemade Product kami.