Monday, December 15, 2014

City Holiday

Last 2 weeks, sekolah start holiday.. Mcm biasa terasa bersalah kalau tak bawak budak2 pergi holiday. This year memang byk ambik cuti and cuti tinggal ciput je.. Tapi alhamdulillah ada la tambahan replacement leave ngan volunteer leave.. Cukup2 mkn nak gi holiday ngan diorg ni.. And semestinya lah holiday tak cecah sabtu ahad because penghuni rpb ni memang tak suka sesak2 and 2ndly harga pon mahal la time peakkan.. Tapi time cuti sekolah rasanya no different at least 1st reason dpt diatasi. So, because last minute and jugak proposal nak ke langkawi naik flight telah di tolak, So, kali ni holiday dekat2 je..

So after survey tempat, we choose ke sunway lagoon sahaja tapi nak bermlm.. Konon2 holiday la kan.. And pak cik google jumpa pulak package yg Sunway sendiri promo from their website.. 2D1N Family Fun Package yg cheapest price RM 728 memang sesuai sgt2 ngan penghuni rpb ni.. 2 adult and 2 kanak2 bawah 12 thn. So package ni akan dpt :

ROOM DETAILS

Room Guest Information
Nuraiesas Ismail
aiesas@yahoo.com
Wednesday, December 3, 2014 -
Thursday, December 4, 2014
2 Adult 2 Children
Room Information
Superior Executive
Sunway Resort City view/1 King or 2 Single Beds,complimentary high-speed internet access.
 
Rate Information
2D1N Family Fun Package • One night for 2 adults and 2 children (above 90cm in height and aged below 11 years old) inclusive breakfast and one extra bed • One time entry to Sunway Lagoon theme park (valid for one same day re-entry per person) • 20% discount in all Food & Beverage outlets (except In-room-dining). Not valid on promotions • Welcome drinks • Sunway Pyramid Mall Shopping Privilege Card at selected outlets
• One night for 2 adults and 2 children (above 90cm in height and aged below 11 years old) inclusive breakfast and one extra bed • One time entry to Sunway Lagoon theme park (valid for one same day re-entry per person) • 20% discount in all Food & Beverage outlets (except In-room-dining). Not valid on promotions • Welcome drinks • Sunway Pyramid Mall Shopping Privilege Card at selected outlets
Nightly Rate(s):
628.0 MYR ( December 3, 2014 )


So, sbb musabab malas nak pikir byk2.. Jadi rasanya package ni dah ok sbb ada extra bed, breakfast, all park ticket walau rasanya si kenit tu tak perlu bayar pon.. Tapi semua dah included tu dah kira senang citer. 

Sbb 2D1N je.. So kena la pulun schedule kaw2 supaya holidaynya berbaloi2. So we decide, 1st day tgk wayang and window shop and esoknya pulun kat taman thema whole day sampai pengsan. So, wayang pon book siap2 supaya nanti tak yah beratur and boleh book tempat yg best. Semestinya row yg atas dan tgh2.. Nanti nak masuk pon touch je tak payah nak print2 ticket lagi. We save the tree gittew.. Hihi.. So,cerita yg nak tgk cerita kartun la apa lagi.. Movie yg ada Big Hero 6 and Penguin Madagascar. So satu ambik standard satu ambik IMAX 3D kasi boys 2 org tu experience 3D pulak. Rasanya that day Big Hero tak de 3D dan kalau ada pon maybe tak kena ngan schedule kitorg.



So, itu je lah plan yg sesuai utk kami rasanya nak ice skating bagai tu idak le.. Tgk aje la org main sbb dulu dah experience jatuh bedebuk nak bangun punya la susah.. Itu dulu.. Kalau la ni mau retak ice tu.. Hihihi.. Kalau ada pape tambahan boleh ditambah nanti kan jika didapati sesuai dan kena dgn budget. 


Sehari sebelum pergi dpt email reminder yg kami tak pernah lupa utk pergi.. Kikiki.. Persediaan dgn pelampung bagai semua dah siap. Kali ni mak well prepared sbb nak bagi boys enjoy walaupon holiday dekat je.. Hihihi.. Lagi pon on 3rd dec tu kerja half day so diorg dtg ambik kat office masa lunch then terus pergi sana.. So semua brg2 dah kena pack siap2. 

So, on 3rd dec.. Kul 12 tajam depa dah sampai lobi and kitorg terus pergi lunch dan bertolak ke sana. Dlm 1.30pm dah siap check in. 


Dpt bilik dgn view theme park lah yg buat boys semua tak sabar2 and tak paham2 mak dah schedule ke sana esoknya.. Stress.. 

Walau mcm mana pon, diorg enjoy the room.. Nasib ada bath tab so boleh main air dulu kat dlm bilik sementara tunggu tgk wayang. 



Utk dua movie ni, i think big hero is the best.. Lepas tgk cerita ni adik menangis sbb tak nak let go baymax.. Nangis bukan sendu2.. Tapi raung2 that i think he really can feel the story.. Sgt touching.. Lama jugaklah nak pujuk dia.. Bila keluar dari wayang.. Mood dah ok sikit.. Dia ternampak pulak baymax ni depan sushi king.. Alamat meraung la pulak kat situ.. I try to get baymax softtoy yg sushi king tgh promo masa tu.. Tapi baymax pulak dah habis.. Meraung lagi.. Huhuhu.. Sgt kesian dgn si kecik yg sgt sensitif tu kami pon decide naik ke hotel aje lah.. Stress la jugak.. Huhuhu

Mlmnya, kami turun dinner. Sbb too many option sampai boys tak tau nak mkn apa.. Stress.. Mak decide utk mkn mcd saja lah.. And diorg dpt toys penguin of madagascar yg diorg dah ada.. Sbb itu je yg ada so mkn sambil muncung.. Mak stress lagi.. 

Pergi wayang, adik sedih lagi bila tgk baymax yg besar tu and tak nak tgk cerita penguin.. So, i just dukung him sampai dia tertidur.. Tak pa lah.. Biar dia rehat dulu.. Lagi pon adik kat wayang tu ckp sekejap lagi baru buka. So ada masa utk dia tido sekejap and ada few minute advertising sebelum wayang start. So, sempat la dia nak discharge sekejap. Boys 2 org ni memang kami dah biasa buat mcm tu.. Nak tido boleh.. Bila dah sampai ketika kena bangun mesti bangun. So, bila cerita tu dah start.. Adik bangun and tak nak pakai cermin mata 3D. Hok aloh.. Beza pulak dgn abg.. Excited sampai habis.. Mcm mana pon, lepas tgk cerita penguin mood adik jadi ok.. Maybe dah adjust dgn cerita penguin tu yg lawak.. Penuh adventure dan tak sedih langsung.. Alhamdulillah.. He is back.. 

Balik hotel.. Paksa diorg tido awal2 supaya dpt bgn awal.. 

Esoknya.. Theme park bukak pukul 10am.. So sempat la golek2 dulu and baru turun breakfast. Breakfast di sediakan kat sunway resort and spa hotel.. Food dia best.. For me, i memang enjoy breakfast buffet kat hotel.. Rasanya food paling sedap sbb simple je.. Tapi ada mcm2. Yg penting ada pilihan makanan utk the boys 2 org tu sbb dua2 suka benda yg berlainan. 



Selesai mkn, masa still awal.. So kami berkemas.. Sediakan brg2 yg perlu bawa masuk ke theme park dan yg lain hantar ke kereta. 9.30am kami dah ke kaunter utk check out.. Mana sempat nak naik lagi.. Lagipon.. Jauh siot.. 

So, plannya main kat dry park dulu.. Lepas zohor then ke water park. Actually tak byk pon mainan yg boleh budak2 main kat dry park.. Sbb tak cukup tinggi..  Yg lain pon kami tak boleh main sbb sapa nak jaga boys 2 org tu kan.. So kalau you guys nak enjoy scream park tu.. Bawak la sorg extra bibik ke tolong jaga mereka.. Dtg ramai2 satu kg lagi best. Tapi dkt wild life park best juga.. Walaupon abg yg dah tak sabar nak main air siap ckp.. Abg dah tgk ni.. Tak payah la tgk lama2.. Isk memang la nak kena budak sorg ni.. Tapi dpt experience tgk haiwan secara dekat for me sgt2 berbaloi.. Especially lion ni.. Very close terasa nak belai2 je.. 



Lama kami kat sini sampai abg pon bising.. Abg dah boring tgk lion cepat la.. Adoi.. Mak and bapaknya la yg terpegun lama kat situ sbb memang tak dpt tgk dekat mcm tu walau kat zoo... This is very close.. Hanya dipisahkan dgn sekeping cermin dan dawai pagar letrik i guess.. 

Ok.. Selepas tgk haiwan2 ni jln2 dia menyusuri sampai ke water park so time main air yg ditunggu2 oleh the boys. So i dont bring any camera or phone.. Lagi pon rasanya tak perlu ambik gambar main air.. My photo i can filter, tapi nanti ada org2 lain yg termasuk dlm photo tu i tak dpt nak filter di pandangan mata saya sendiri.. Hihihi.. For me lebih baik tak payah terus.. Kalau nak tau apa yg ada dlm sunway lagoon boleh je google mcm2 gambar ada. Segala memori ke sana simpan saja diingatan. 

Boys main memang tak hengat lah.. Tempat yg diorg suka is tempar mainan kanak2 lah apa lagi.. Turun naik turun naik.. Kami juga tukar tempat few time supaya diorg tak miss main tempat lain and experience them all. Huh.. Memang terasa lenguh2 bdn kejar diorg ni.. Adik memang tak mengalah la.. Walaupon dia kdg2 agak takut.. Tapi dia ada cara and main apa yg sesuai dgn dia.. We watch them closely.. Dgn sebaldi air pon ada kes budak lemas.. Ini kan pula kat sini.. Fuh.. Memang mencabar stamina kami hari tu.. Walau mcm mana pon, demi mereka berdua.. Bertahan aje lah.. Bagi mereka main sampai pengsan... Agak2 memang dah ptg.. Actually diddy lebih risaukan jem nak balik rumah takut keluar same time dgn org balik kerja.. So kami ajak the boys pergi main kat tempat berombak.. Kat sini ada tempat yg lebih dlm so boleh la swim and kami tak la berkejar2 sgt.. I take this opportunity utk main pelampung yg sewa agak mahal tapi sbb main kat tempat kanak2 tak de chances nak main.. Wah best betul.. Boleh control pakai kaki je nak ke arah mana.. Boys memang tak naik  so mimmy ambik peluang duduk sorg2.. Sampailah adik nampak mimmy keseronokan nak join mimmy main pelampung.. So kami just cruising kat atas pelampung while diddy and abg faiz swimming berdekatan.. Memang confy betul dok atas pelampung yang besar tu sambil berolak2 di tolak ombak sampailah mimmy terasa ada org sandar makin lama makin berat.. Haha.. Inilah yg dikatakan main sampai pengsan.. Hihihi.. 


Misi main sampai pengsan dah tercapai.. Jadi bolehlah balik.. Kami tukar pakaian dan balik ke hotel.. Tidak lupa yg kami ada welcome drink yg sememangnya plan jadikan dia as good bye drink.. So terus ke sunway resort and spa. Fruit punch drink tu sgtlah kena dgn masanya sbb kami sgt2 memerlukan sedikit energy tambahan utk balik ke rumah.. Hehehe.. Sedap dan menyegarkan.. 

Itu saja cerita city holiday kami kali ini.. For me i prefer back to nature holiday sbb anak2 lebih fokus and enjoy the moment.. But here, so many thing that attrack them sampai they are to excited, hilang fokus dan tak tau mana satu diorg nak.. Walaumacam mana pon, it worth it.. Have a great moment and experience at sunway.