Sunday, December 7, 2014

Handmade Soap in the making

Actually it has been a while i make my own soap.. Memang dah lupa when i have started.. I think after we went to short class on soap making.. Could be 2 years ago.. Or more than that.. Both of us memang suka join the short class dlm kemahiran ni saja suka2 utk tambah pengetahuan and pengalaman hidup. Biasanya intai2 kat dlm dealshelve utk tgk apa2 activity yg ada promotion.. Murah sikitkan.. Dah la nak join 2 org.. Sorg2 boring.. Melainkan kalau dah husband and wife tapi tak campur on masing2nye interest or you really seriuse on that class, nak join advance class and so on.. Tu lain citer la.. That one dah jadi costly.. Tapi kalau mampu buat sama2 i think that will be great.. Kami ni just suka2 je la.. So far kitorg join 2 kelas buat sabun.. 1st one guna melt and pour lepas tu ke kelas cold process. And kitorg ada jugak join kelas japanese cooking yg i think such a good experience. 

Berbalik ke buat sabun, i dont know why i'm so obsess with habbatus sauda.. I read a lot about habbatus sauda ni dan byk khasiat dia.. So dpt idea pulak buat sabun habbatus sauda ni.. Alhamdulillah.. Dlm byk2 sabun lavender ke, rose ke.. Habbatus sauda jugak jadi pilihan.. So, this process take time, because sabun bukan mcm buat chipsmore la kan.. Cepat je habis.. And ia melibatkan byk testing and kena try sendiri.. Compare ngan sabun2 yg guna bhn lain.. I think that why i tak pernah share about buat sabun so far.. Ye lah, bila dah buat tak kan nak membazir pulak kan.. So nak tunggu sabun batch tu habis memang la lama then baru buat baru.. Family member memang jadi mangsa la utk buat testimoni and alhamdulillah.. Memang ada yg lekat dgn sabun habbatus sauda tu.. Bila stok dah nak habis, cepat2 bagitau mintak buat lagi.. So i beleive among sabun2 yg lain tu.. Sabun habbatus sauda ni lah yg the best.. Ye lah.. Habbatus sauda ni memang the best ingredient. 

We are using melt and pour technic that using natural inggredient. Why i'm using this technic sbb sabun dia memang dah ditest dan confirm selamat. Kalau nak guna cold process, i think it will take longer time than this for me utk betul2 confirm sabun tersebut selamat digunakan. Campur with curing process selama 4 hingga 6 minggu.. Mmm.. You can imagine how long it will take. But somehow, cold process sedang dipraktikkan. 

Last week my sister repeat order.. And my youngest sister nak meniaga car boot sale so she told us she can help to sell the sabun there. So, why not kan.

So, here i am tgh packing the soap.. Actually my mom (mek) is here and will going back tomorrow.. So rushing nak siapkan supaya boleh kirim kat mek utk kwn2 masa sekolah dulu.. Jimat duit pos.. Hehehe..

Nak packing ni.. I dah experience cuba buat printing and all that.. Before this i ada letak kat fb.. And it really costly.. So now, i am back to basic and semua buat by hand, so harga sabun tak lah terbuang pada packaging and dpt letak harga yg berbaloi dan tetap comel.. Hehehe.. You can see the sabun at my Homemade Product page tapi hari tgh packing sample.


Sample sabun.. Guna smaller mould.. Potong nipis2.


Tulis by hand and cop gambar rumah.. Utk rumah pinggir bandar la kan.. Heehe.. Cop ni beli kat popular je sambil2 main ngan budak2 dua org ni.. Cute kan? So i keep away this cop from them so i can use lagi next time.. Hahaha.. 


Masukkan dalam plastik


Seal pakai sealer eletrik.


Dah siap sample..

Anyone interested nak beli habbatus sauda soap, boleh la order and If you interested to have the sample please email me your full address with subject "i want habbatus sauda soap sample". Xoxoxo