Sunday, July 14, 2013

Nasi Goreng Ikan Turun Temurun

Kalau buat nasi goreng, memang tak de nasi goreng lain yg i tahu.. Inilah dia my feveret nasi goreng and memang ini resepi my mum. So dari kecik mkn nasi goreng mcm ni. Kalau mkn nasi goreng lain, saya mesti tak puas hati. Dengan perasannya saya rasa nasi goreng ni lain dari yg lain dan tak kan jumpa kat kedai. Hehehe...  Bila saya kahwin ngan hubby, he said this is the 1st time dia mkn dan jumpa nasi goreng letak ikan. Bukan nasi goreng dgn leftover ikan tu.. Sikit pon tak sama tau.. Hehehe


Bahan:
6 senduk nasi
1 1/2 @ 2 ekor ikan rebus
2 biji telur
5 ulas bawang merah - ditumbuk/ hiris
2 ulas bawang putih - ditumbuk/ hiris
Garam secukup rasa
Cili giling - optional
Vege - optional

Cara2 :
1. Ikan rebus, buang tulang dan goreng dalam minyak sedikit. Hancur2kan ikan dengan senduk. Goreng sehingga kekuningan dan angkat.
2. Goreng telur hancur dan angkat
3. Tumis bawang merah dan putih (termasuk gili giling) sehingga naik bau.
4. Masukkan garam, ikan goreng dan telur goreng hancur (termasuk vege). Kacau.
5. Masukkan nasi dan kacau lagi hingga rata.

Siap!!


Nasi goreng ikan ni sgt sesuai utk budak2. Sedap dan berkhasiat. :)