Sunday, November 16, 2014

Samba Lado Nak Habis

We just finish our dinner with just simple food. Nasi and kari ikan. That all. Utk tidak nampak ke sgt simplenye itu, kami keluar kan sambal cili dan potong mentimun..

The sambal cili is my favourite homemade sambal yg mesti ada dalam peti ais.. Ia resepi turun temurun dan tak ada letak belacan. My family memang bukan penggemar belacan. Kalau mkn belacan mula la start bersin2 and gatal2. Sambal ni walau pon tak de belacan ia tetap sedap dan ummph! wa cakap lu... hehehe

Sbb resepinya dari  kelate kenalah panggil samba lado.. Samba lado ni wajib ada bila mkn:

1. Laksa/ Laksam
2. Nasi kerabu
3. Mee goreng or any jenis noodle goreng or soup.
4. Nasi Berlauk
5. Nasi putih and ikan rebus
6. Nasi putih and kari (any kari.. ikan ke, ayam ke, daging ke, udang ke etc)
7. Nasi putih ngan apa2 saja
8. Mkn dgn Ulam-ulaman

Kalau tak de ni.. Tak kelate lah.. Sapa kata org kelate tak mkn pedas ye dak?

Sekarang diddy pon ikut suka mkn sambal lado ni and he is the one yg belajar mcm mana nak buat sambal ni from my mum. I know how to do dari tgk my mum buat dari kecik lagi tapi diddy hands on one to one with my mum mcm mana buat tu.

So, mcm mana keluarnya topik samba lado mlm ni sbb even mkn nasi hanya dgn kari ikan sahaja.. Tapi bila letak sikit samba lado tu.. It make a lot of different.. Sgt sedap.. Mavolouse!! Syukur dgn rezeki dan nikmat allah berikan. Alhamdulillah.. 

Dan yg tak bestnya.. Samba lado dah tinggal sedikit.. Nak kena buat lagi lah.. 

Berckp nak kena buat lagi tu.. Tetiba dpt idea pulak kalau dpt pasarkan sambal lado ni kepada org2 yg tak sempat nak masak mcm2 mcm kami.. Sekadar masak 1 lauk dan tambah dgn sambal lado dah cukup.. Mcm bernas pulak idea ni.. Sambal lado Rumah Pinggir Bandar..

Rasa2 org beli tak?


Samba lado nok abih doh!!


No comments:

Post a Comment