Thursday, May 30, 2013

Restaurant Food 1 - Laksa Katong

Setelah pindah, nak mkn kat luar agak jauh.. bagus sebb kami pon memang kena menabung semula.. tapi memang niat kami setelah pindah nak kurangkan mkn diluar.sekarang ni byk sgt issue2 mkn halal yg diragui.. bhn kimia, kedai kotor dan mcm2 hal lagi.. jadi eloklah utk kurangkan mkn di luar.

suasana kat sini pon memang boleh buat mood malas nak keluar.. gaya kampung.. so, setelah sekian lama asyik mkn kat luar je.. nak2 dulu, jgk kepala kat tingkap dah nampak indon masak kat luar tu.. jerit je mintak dia hantarkan.. nak start masak pon kekok2 je.. that me lah.. tapi my hubby tu biasa je.. sentiasa je confident.. lepas la untuk kami mkn.

Bila kat rumah ni, kami tajamkan semula ilmu kulinari kami nih.. tak kan nak mkn nasi telur goreng ngn sardin je kan.. sebb dah tak keluar mkn kat luar tu.. mula lah teringin nak makan tu nak makan ni.. both of us memang boleh masak.. so, kami selalu gilir2.. tak pon sorg masak satu masakan after that mkn sama.. nak2 bila teringin makan makanan yg berlainan.. tak da hal nya lah..

One of my hubby's favourite food is katong laksa.. biasanya kalau mkn kat Pak Li tu memang sbb teman dia mkn katong laksalah.. kat Pak Li tak de my faveret food pon.. habis2 pon toast or bubur ayam and honey green tea .. bila pindah ni.. malas la nak pegi sana kan.. lagi pon.. katong laksa kat Pak Li dlm RM8.90 kalau tak silap, kalau satu family mkn, biasa habis dlm RM40++.. Cuba eh masak sendiri..

Resepinye senang je.. memang lepas mkn ni tak payah dah pergi Pak Li.. tehehe

1 biji bawang kuning
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 cup ikan bilis
1/2 cup udang geragau
1/2 cup udang kering
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
5 biji buah keras
1/2 inci kunyit hidup
5 sudu besar cili giling
garam sekucup
Bland semua bahan. Bahan2 dia atas ni boleh mkn satu rumah. kalau anda hanya 2 atau 3 org sahaja, buat separuh sahaja dari bahan diatas.


Tumis bahan tadi sampai pecah minyak. Jadi paste mcm gambar diatas. frozen kalau lebih byk sgt utk kesenangan kemudian hari.. hihihi

Masukkan santan, udang, tauhu kering dan daun kesum dan garam secukupnya sehingga masak.


Sediakan laksa, boleh menggunakan laksa kering atau laksa basah dan telur rebus.


Kuah dah siap, laksa dah ada. Letakkan laksa, taugeh dan telur tebus ke dalam mangkuk. Tuang kuah katong secukupnya. Siap!!

Dekat rumah kami ni, kalau setakat serai, daun kesum, cili kunyit tu tak payah beli dah.. Rasa2nya lah, dgn bahan yg simple mcm ni, berapa kos dia..buat teh o satu balang.. mkn satu keluarga.. nak tahu berapa kos? Pricelessss :)



No comments:

Post a Comment