Bahan2 nak buat keropok lekor:
1 kg ikan sardin
1 cawan tepung ubi kayu
1 sudu teh garam
Buang tulang ikan
Sebab ni homemade and small batch je.. Tumbuk je ikan tu sampai lumat. Tak perlu mesin2 bagai. kalau malas separa lumat pon boleh.. tak da hal.. Sekilo ikan tak byk mana pon dpt.. Dua kali tumbuk dah siap untuk lesung size paling besar le.. Hehehe.. Kalau lesung anda kecil.. Bersabar ye.. Hihihi
Dah lumat, masukkan tepung ubi kayu and garam
Gaul dan uli sehingga sebati. Kalau tak sure garam tu cukup ke tak.. Kena la rasa dan tambah garam ikut selera anda.. Mcm mana nak rasa ikan mentah?
Tip: untuk rasa keropok mentah.. goreng / rebus sikit utk rasa ok ke tak.. Hehehe
Lepas tu.. Gentel kepok kepada size yg anda suka.
Goreng atau rebus. Kami suka goreng.. Eh silap hubby suka goreng.. I suka rebus tapi malas dah nak rebus..
Kalau ada lebih, boleh frozen. Boleh frozen yg mentah atau frozen yg dah masak(rebus) mcm terengganu punya tu.. Thn lagi lama kot.. tapi sbb daya tahan keropok at our house ni mcm chipsmore je.. So, simpan mentah aje lah..
No comments:
Post a Comment